Magyar hadifoglyok temetőkápolnája

Olaszország
Kápolna
Stada Proviniale N. 18-ról északra lekanyarodva
Rövid leírás:
A temetőkápolna építésének ötletét 1924-ben vetette fel egy jótékonysági összejövetelen Giovan Battista Parrini, a vittoriai hadifogolytábor volt parancsnoka (a magyar-olasz diplomáciai kapcsolatok felvételére 1921-ben került sor). A tervet támogatta Kirner Dezső, tiszteletbeli palermói konzul is, akinek hála sikerült felvenni a hivatalos kapcsolatot a magyar hadsereg több vezetőjével is. Budapesten megalakult a Szicíliai Síremlék Bizottság, aminek az élére Balás György nyugalmazott táborszernagyot nevezték ki. Vittoria városával 1926-ban vették fel a kapcsolatot. A város ingyen adta át az építéshez szükséges területet a temetőben és segített a fogolytáborban elhunyt magyarok sírjainak megtalálásában, az elhunytak azonosításában is.
A temetőkápolnát Kirner Dezső és fia, Kirner Árpád tervezte. A földi maradványokat fülkesírokban helyezték el az épületen belül. A kivitelezésre Balás táborszernagy indított gyűjtést, amely során 303,5 millió korona jött össze. A temetőkápolnát (Mussolini engedélyét követően) 1927-ben építették és 1927. május 29-én avatták fel.
A kápolnát évtizedeken át gondozták, azonban az 1980-as évekre már leromlott az állapota. Felújítására végül 2017-ben került sor, a restaurálást Payer Károly szobrászművész vezette. A munkálatok során kiderült, hogy bár 118 katonáról emlékezik meg az épület felirata, mindössze 80 fő földi maradványait rejti. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kutatási programot indított a kápolnában nyugvó katonák adatainak feltárására.
A kápolnát 2017. június 20-án szentelték újra Simicskó István honvédelmi miniszter jelenlétében.

Fotók: Payer Károly