Megújulásunk támogatója:  

Magyar hadifoglyok temetőkápolnájaOrszág:
Olaszország
Szélesség (lat):
N 36° 55,211'
Hosszúság (lon):
E 14° 30,643'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Kápolna
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Stada Proviniale N. 18-ról északra lekanyarodva
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A temetőkápolna építésének ötletét 1924-ben vetette fel egy jótékonysági összejövetelen Giovan Battista Parrini, a vittoriai hadifogolytábor volt parancsnoka (a magyar-olasz diplomáciai kapcsolatok felvételére 1921-ben került sor). A tervet támogatta Kirner Dezső, tiszteletbeli palermói konzul is, akinek hála sikerült felvenni a hivatalos kapcsolatot a magyar hadsereg több vezetőjével is. Budapesten megalakult a Szicíliai Síremlék Bizottság, aminek az élére Balás György nyugalmazott táborszernagyot nevezték ki. Vittoria városával 1926-ban vették fel a kapcsolatot. A város ingyen adta át az építéshez szükséges területet a temetőben és segített a fogolytáborban elhunyt magyarok sírjainak megtalálásában, az elhunytak azonosításában is.
A temetőkápolnát Kirner Dezső és fia, Kirner Árpád tervezte. A földi maradványokat fülkesírokban helyezték el az épületen belül. A kivitelezésre Balás táborszernagy indított gyűjtést, amely során 303,5 millió korona jött össze. A temetőkápolnát (Mussolini engedélyét követően) 1927-ben építették és 1927. május 29-én avatták fel.
A kápolnát évtizedeken át gondozták, azonban az 1980-as évekre már leromlott az állapota. Felújítására végül 2017-ben került sor, a restaurálást Payer Károly szobrászművész vezette. A munkálatok során kiderült, hogy bár 118 katonáról emlékezik meg az épület felirata, mindössze 80 fő földi maradványait rejti. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kutatási programot indított a kápolnában nyugvó katonák adatainak feltárására.
A kápolnát 2017. június 20-án szentelték újra Simicskó István honvédelmi miniszter jelenlétében.

Fotók: Payer Károly
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2018-02-04 11:50:28
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.