Magyar-Olasz Katonai Történelmi Múzeum (volt fogolytábor)

Ország: Olaszország
A település magyar neve: Vittoria
A település német neve: Vittoria
A település latin neve: Vittoria
Cím: Via Giuseppe Garibaldi
Egyéb adat:
Rövid leírás: Az első világháború idején Vittoriában létesítették Szicília legnagyobb fogolytáborát, ahol magyar katonákat is őriztek. Működésekor összesen 16 barakképületben helyezték el a hadifoglyokat. Az épületeket a későbbiekben a város egyéb célokra (például iskola, tűzoltóság) vette használatba. A fogolytábor emlékezetének megőrzésére 1986-ban Botz László katonai attasé tett javaslatot.
Kilenc évnyi előkészület és szervezés után, egy hatalmas (csaknem ötszáz négyzetméteres alapterületű, amelyből a hasznos tér 295 négyzetméter) barakkban, a tábor eredeti helyén rendezték be a múzeumot, amelyet 1995. december 14-én nyitottak meg.
A Magyar-Olasz Katonai Történelmi Múzeum (Museo Italo Ungherese) kiállítási anyagát a magyar Hadtörténeti Múzeum segítségével állították össze, s az első világháború közös hadtörténeti emlékeit, valamint az egykori fogolytábort mutatja be.
A múzeum hétfőtől péntekig, 9-től 13 óráig várja a látogatókat.
Adatlapot készítette: klo