Magtár

Mezőgazdasági objektum
Fejova 1. (Feja utca 1.)
Rövid leírás:
A 19. században, egy régi malom mellé épült, elnyújtött téglalap alaprajzú, kétszintes, nyereg tetős magtár egykor Schönhertz Hugó kereskedő tulajdonában volt. Bár a szomszédos malom mára nem maradt fenn, a magtár Őry (Oeschlager) Lajos, ismert kassai építész tervei alapján átépítve, ma is áll.

Őry Lajos hagyományos módszert alkalmazott, a földszinten vegyes - kő és tégla- falazattal. Az emelet és tető teherhordó szerkezete fából készült, és 4 részre lett felosztva. Ma is eredeti állapotában maradt fenn a bejárat az épület utcai főhomlokzatának közepén. Ezen belépve az előtérből kétkarú fa lépcső indult az emeletre. A bejáraton kívül a ház belső tartószerkezete is még az eredeti. Az épület a városszövet értékes, történeti eleme.

Ma kereskedelmi funkcióval használják.

Forrás: Adriana Priatková - Peter Pásztor: Oelschlager - Őry. Kassa, 2012.