Megújulásunk támogatója:  

Magaslaki Zichy-kastély


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 8,679'
Hosszúság (lon):
E 22° 22,852'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
BH-II-m-B-01095
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 2
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Az Élesd-Feketeerdő műúttól 20 kilométerre, a Poiana Florilor néven ismert hegyoldalban
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Zichy-vadászkastélynak helyet adó Magaslak a Réz-hegységben, 707 méterrel a tengerszint felett fekszik. Közigazgatásilag Élesdhez tartozik, a Feketeerdő felé vezető úttól balra, innen kb. 20 km-re érhető el. A műemlék eklektikus stílusban épült, távol minden településtől, egy hegyoldalban. A vadászlak nyílászáróival és egyéb díszítményeivel egyetemben az építés körülményeit jelző emléktábla eltűnt, amelyen a következő felirat volt olvasható:

„Ez a vadászkastély épült a mi Kegyelmes Urunk Zichi és Vásonkeői Zichy Jenő gróf Ő Nagyméltósága óhajtásából az Úrnak 1891-ik esztendejében a leégett vadászlak helyén. Ezen emléktáblát mély hálából emelte Alföldi Flatt Károly uradalmi tiszttartó.”
Lőwy Nagyvárad.

A kastélyt a Zichyek 1928-ban eladták a La Roche és Darvas fakitermelő részvénytársaságnak. 1948-ban államosították. A kastélyban, amely sokáig őrizte eredeti jellegét,1972-től vendéglő és szálloda működött. Az 1989-es eseményeket követően, egy ideig katonákat szállásoltak el benne, majd 1996-ban a várad-hegyaljai Szent Kereszt-kolostor görögkeleti apácái vették birtokukba, hogy ott a felújítás után gyermektábort működtessenek. Az értékes homlokzati elemek ekkor tűntek el az épületről, ablakait műanyag keretű, hőszigetelő nyílászárókra cserélték. Szabadon álló, négyszög alaprajzú, emeletes épület, amelyhez hátul egy földszintes melléképület kapcsolódik, függesztett folyosóval. Főhomlokzatának középrizalitja kétemeletes, sátortetős. Főbejárata előtt nyitott portikusz áll, amelyre lépcső vezet fel. Szegmensíves záródású árkádjai négyszögű oszlopokra támaszkodnak. A portikusz valamikor egy teraszt tartott. A szegmensívben záródó főbejáratának két oldalán egy-egy kör alakú világítóablak látható. A nagyméretű emeleti teraszajtó és a két oldalán lévő ablakok félköríves záródásúak. A második emeleten négy félköríves ablak látható. A két emeletet az épület koronázópárkánya választja el, amely ráfut a középrizalitra is, mint egy övpárkány. A középrésztől jobbra és balra, a földszinti ablakok félkörívesek, az emeletiek egyenes záródásúak. A tetőtérben toronysisakos manzárdablakok vannak,a jobb sarkon kis kúp alakú torony. E tornyocska megtalálható a kastély minden sarkán. A kastély bal sarkán négyzet alaprajzú, sisakos torony áll, keretelt ablakai egyenes záródásúak. A második emeletet itt is a ráfutó koronázópárkány, mint övpárkány választja el. A harmadik emeletén nyitott kerengő található. A bal oldali homlokzaton, félköríves árkádsor mögött három szegmensíves lezárású bejárat áll. Fölöttük, az emeleten, a homlokzat síkján belül maradó fedett erkély látható, amely előtt öntöttvas korlát és két dór fejezetes oszlop áll. Az erkélyről bejárat vezet egy nagyobb terembe. A körbefutó főpárkány alatt három világító ablak látható. A jobb oldali homlokzat földszintjén egyszerű bejárati ajtó, az emeleten négy keretelt,egyenes záródású ablak nyílik. A főpárkány alatt itt is három kerek világítóablak látszik. Mindkét oldalhomlokzat tetőterében két-két toronysisakos manzárdablak látható. Mind a földszinti, mind az emeleti szobák a központi nagytermekből nyílnak.

Az adatlap Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnökének segítségével készült.
Adatlapot készítette:
schlosser
Adatfelvétel ideje:
2014-12-11 22:56:49
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.