Magaslak (Zichy-kastély)

Fprrás: robert mangra / Panoramio

Forrás: karpaty.travel.pl

A községtől sok km-re északra a Poiana Flora hegy tetején
Rövid leírás:
Gróf Zichy Jenő (1837-1906) munkásságát jelentős részben a magyar ipar fejlesztésének és a magyar néprajz kutatásának szentelte. A magyarok őstörténetének nyomait kereste az Oroszországban és Ázsiában tett tudományos expedícióin is. A Műemlékek Országos Bizottságának és az Országos Iparegyesület elnöke volt.

Felsőlugoson állt egy régebbi kastélya, de1891-93-ban a község fölött, a Pojána Flóra nevű 707 m magas hegyen is építtetett egy vadászkastélyt. Nevét - "Magaslak" - állítólag Zichy kaukázusi helynévtanulmányainak eredményeként, pontosabban egy félreolvasásnak köszönhette.

Az egyemeletes, téglalap alaprajzú, sima falú épület tömegét bástyaszerűen felmagasodó, kétemeletes, sátortetős középrizalit és még magasabb, meredek tetővel koronázott bal saroktorony határozza meg. Az épület többi három sarkát gúlaformájú tetőidom hangsúlyozza. A középrizalithoz hármas ívű, lépcsőfeljáróval kiegészített, fedett veranda csatlakozik, a bal oldalhomlokzat emeletén vájolatlan oszlopokkal kialakított loggia húzódik. Utólag az épülethez hátulról - a lejtős terep miatt félemelet magasságban - hídszerű nyaktaggal földszintes melléképületet csatoltak.

Az épület földszintjén a főhomlokzati és a bal oldalon nyitott árkádos folyosó húzódik. A földszinten és az emeleten a család termei és szobái helyezkedtek el, a tető alatt és a melléképületben lehettek a cselédszobák. Az előcsarnokban egykor egy-egy vitézi páncéllal közrefogott, nagy kandalló állt. Volt a kastély földszintjén egy ívvel megosztott, részben középkori, részben népies jellegű „magyar szoba" is. De ugyancsak magyaros virágmotívumok borították az ebédlő falait, ahol a székek és az asztal a népi bútorok formáit követték. Ilyen módon nyilvánult meg Zichy Jenő otthonában az építtető személyes érdeklődése a magyar népművészet és a honi ipar fejlesztése iránt. De az építtető példát is akart mutatni: „Finom ízlésű iparosokkal dolgoztat mindent, ez által irányt mutat hazai arisztokrácziánknak, hogy ne kutatva külföldi iparosok után, kastélyaikat hazai munkásokkal rendeztessék be.”

A kastélyt kis tisztáson áll, melyet minden oldalról fenyvesek fognak körbe. Tornyából messzi tájra nyílik kilátás.

Forrás: Sisa József: Kastélyépítészet és kastélykultúra Magyarországon a historizmus korában. Akadémiai doktori értekezés, Budapest, 2004.
2016-03-15 01:49:57

2018.10.27 10:20 Emese62 állapot: 4 - koordináta: N 47° 8,691' E 22° 22,896' - egyéb

Sajnos a nyílászárókat műanyagra cserélték, rendben van a tető, de az alumínium keresztek nem illenek a tornyokra. Jobb sorsra érdemes épület, az alaksori termet fatárolónak használják, nem lehetett bemenni 3 öreg apáca lakja állítólag.