Madonna-szobor

Szakrális plasztika, szobor
A falu központjában, a fő utca útkereszteződésben kialakult teresedésének közepén
Rövid leírás:
A középkori eredetű magyar faluról és templomáról az első írott források a 14. századból maradtak fenn. Az újkorra szlovák-magyar vegyes lakosságúvá vált, zömmel katolikus faluban erős a Mária-kultusz, melyet Mikszáth sok novellájában megörökített és amelyre a településen számos szakrális kisemlék is utal. Ezek egyike a falu közepén 1830-ban felállított Madonna-szobor. Az útkereszteződésben, kis, kovácsolt vas kerítéssel körülhatárolt területen található plasztika egyszerű, hasáb alakú posztamensen áll. Az életnagyságnál kisebb, színezett nőalak fején korona látható, karján pedig a kisded Jézust tartja. A szobrot bádoglemez fedi és védi a csapadéktól, melyre újabban otromba lámpapárt is szereltek... A szobor talapzatán olvasható, szlovák nyelvű dedikáció magyar jelentése: Mária, keresztények segítsége, könyörögj érettünk / 1830 / 1995.

Nagyon jó állapotú szobor.