Lutheránus templom

Bulevardul Revoluţiei 61.
Rövid leírás:
A kiegyezéstől az I. világháború kitöréséig tartó néhány évtized Arad történelmének egyik legpozitívabb, komoly gazdasági és kulturális fejlődést hozó időszaka. E prosperitást jelzi számos, a belvárosban emelt középület is. Ezek sorába tartozik az 1905-1906-ban, Szántay Lajos építész tervei alapján a fő utcával összefüggő, keskeny teresedésen felépült evangélikus templom.

A keletelt, három hajós, kereszthajós, poligonális szentélyzáródású templom nyugati homlokzata előtt karcsú, magas, gúlasisakos torony. Az épület homlokzatainak megjelenését a vakolatlan, vörös klinkertégla és az ezek között megjelenő, fehérre meszelt, vakolt falfelületek ritmusa határozza meg. Az épületben neogót boltozatokat találunk. A templom belső elrendezése a lutheránus liturgiai elvárásoknak megfelelő, mellékhajóiban illetve részben a kereszthajóban is terjedelmes karzat kapott helyet.

A máig megmaradt eredeti berendezés stílusban igazodik a templom neogót stílusához. Az oltár és a szószék Örr György kassai oltárépítő mester munkája. Az épület látványos díszei a színes üvegablakok, Palka József budapesti üvegfestő munkái, amelyek bibliai személyiségeket és a reformáció jelentős alakjait ábrázolják.

Hermann-palota (0.051 km)
Szántay-palota (0.310 km)