Liptóvár (Óvár)

A vár Bukovina falutól északnyugatra, egy csaknem ezer méter magas csúcson található
Rövid leírás:
A vár Szielnic (Liptovská Sielnica) határához tartozik. Az Óvár nevet a liptói Újvár 14. század eleji felépítése után kapta. Középkori német neve Hohenhaus.

A vár még 1262 előtt, a zólyomi ispánság liptói kerületének királyi váraként épült fel. A 13. században végig – akkor Liptóvár néven – királyi vár volt. A vár építési munkálatai 1279-ben is folytak. Várnagyai közül az Árpád-kor végéről ismeretes 1286-ból Máténak a neve, 1294-ben pedig Mika comes a liptói castellánus. 1302 és 1392 között nincs adat az erődítményről. Feltehetően ebben az időszakban is királyi vár lehetett, 1338-tól az ekkor megalapított liptói ispáni honorhoz tartozott. A 14. század vége táján Prokop morva őrgróf foglalta el, akitől ostrommal vették vissza. 1392-ben Sárói László liptói ispán a honorbirtokosa. 1430-tól az ispánsággal együtt Borbála királynéé. 1431/32-ben a husziták lerombolták és később nem épült újjá.

A vár a 13. században körülbelül 40 méter oldalhosszúságú, szabálytalan háromszög alaprajzot mutatott a sziklatömb platóján. A legmagasabb ponton négyzetes torony emelkedett, mellette lakóépület állt. A különösen vastag nyugati fal közepén nyílott a várkapu. Valamivel későbbinek bizonyult egy déli toronyépítmény, és a külsővár is kiépült talán már a 14. század közepe után.

A sziklás platóra épült vár maradványait napjainkra részben helyreállították, a falakat megerősítették.

Forrás: Karczag Ákos/várak.hu