Liptóújvár vára

Cím:
Československej ármády (Csehszlovák Hadsereg) utca, a belterület É-i részén, a Béla-patak partján emelkedő, 800 m-es hegy előterében magasodó sziklás dombon
Rövid leírás:
A várat Dancs zólyomi ispán építtette Csák Máté ellen 1316 után. 1341-ben Károly Róberté lett, aki csere útján jutott hozzá. Zsigmond király feleségének, Cillei Borbálának zálogosította el, ezután gyakran volt tulajdonosváltás tanúja. Többször járt itt Balassi Bálint is. A kuruc harcok során megrongálódott, majd egy 1803-as tűzvész után már nem építették újjá.
A vár első periódusához tartozik a NY-i részen toronyszerűen kiemelkedő épülettömb. Később egy hosszan elnyúló, ovális alaprajzú palotát építettek a várhoz. Balassi Bálint erős kőfallal vetette körül az erődítményt. A 17. században késő reneszánsz várkastélyt építtetnek a vár köré, így a ma már romos vár a kastély udvarában található.