Librázsd vára

A dunamenti főút Liborajdea felé vivő útelágazásában, kis dombon
Rövid leírás:
Librazsd vára a Duna északi partján végighaladó 57-es számú főút Librasd (Liborajdea) leágazásánál, az út északi oldalán kezdődő hegyvonulat tövében, két hegynyúlvány találkozásának aljában épült. Közvetlenül az említett út északi oldalán, egy kis kiemelkedő halmon magasodott valaha, azonban mára teljesen eltűnt; helyén jelenleg egy elhagyott modern-kori lakóház romjai állnak.

Librasd várát, mely az al-dunai végvárrendszer fontos eleme volt, feltehetően 1419 után emelték. 1429-ben a Német lovagrend kezén volt. 1437-ben Tallóci Frank szörényi bán a honorbirtokosa. A vár pusztulásának ideje nem ismeretes, talán a 16. század folyamán következett be.

A leírás forrása: Engel Pál: Magyar középkori adattár. Magyarország világi archontológiája. Arcanum CD., illetve varak.hu, Karczag Ákos - Szabó Tibor

Galambóc vára (8.474 km)
Drankó vára (15.359 km)