Lévay-ház

Lakóépület és üzlet
Piata Ferdinand tér, 1. szám
Rövid leírás:
A Bémer (ma Ferdinand) tér egyik legharmonikusabb küllemű ingatlana a Lévay-ház, amelyet a Sdravich-féle földszintes épület lebontása és Kiss Sámuel házának megvásárlása után Lévay Sándor építtetett 1890-es évek elején. Az épületet Hanzlián János budapesti építész tervezte, s csak hosszas engedélyeztetési folyamat árán sikerült kivitelezni, hiszen a közterületből lecsípve, a Körös-parti korzóhoz pedig hozzáadva a Bémer-tér és a folyó-parti korzó rendezése is elkezdődött. A Lévay-ház építéséhez így csak 1893-ban láttak és 1894-ben fejezték be. A 14 tengelyes épület főhomlokzata a Körös-partra néz,földszintje kváderes kiképzésű, egyenes záródású, ugyancsak kváderes keretelésű ajtók és ablakok törik meg. Az emelet téglavakolású, az első szint ablakai a szélső, három-három tengelyes traktusban timpanonos oromzatúak, a többi ablak egyenes záródású. A Bémer térre és az Ezredévi emléktérre néző homlokzatok háromtengelyesek. A főhomlokzat mindkét végén egy-egy egytengelyes rész található, amelyet sátortető borít.
Az ereszcsatorna felett tetőerkély ablakok vannak, több közülük díszes oromzatot is kapott.

Péter Nagyvárad 900 éves múltja és épített öröksége. Budapest, 2005.