Megújulásunk támogatója:  

Létánfalvi malom romjai


Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 57,246'
Hosszúság (lon):
E 20° 26,414'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Agrár-ipari objektum
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falutól délnyugatra, a Felvidéki (mai nevén: Szlovák) Paradicsom hegyei között, a Hernádon
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Szepes-Gömöri Karszt-hegység északi részén található, igen változatos és romantikus hegycsoportot Hajts Béla (1872-1926) tanár, a Szepesség turizmusának elkötelezett fejlesztője nevezte el Felső-Magyarország Paradicsomának. E név - az 1920-as impériumváltás miatt átalakítva - ma is él Szlovák Paradicsom (Slovenský Raj) alakban. E hegycsoporton látványos kanyonnal tör keresztül a Hernád folyó. Ennek vízi erejét kihasználva, a lakott településektől távol, a hegyek közé szorult Hernádon már a 18. században biztosan állt vízimalom. Ez az 1785 körül felmért ún. I. Katonai Felmérés térképén is látható. Ez a malom, amelyet "barátok malmának" is neveztek egykor, a 19. század közepén még biztosan fennállt. Körülötte már ekkor kisebb, néhány épületből álló csoport alakult ki, nyilván a molnárok szállása, ill. gazdasági épületei lehettek ezek.

1914-ben Poledniák Károly kassai gépgyáros és malomépítő megszerezte a Létánfalva határában a Hernádon álló, régi malmot. Amint az a korabeli sajtó tudósításaiból kiderül, a régi épületet jelentősen átalakítva új malmot épített a Hernárda és azt a legmodernebb berendezésekkel látta el. A víz egy elektromos ikerturbinát hajott meg, minek következtében a malomban villany világítás is volt. A gabonaőrlés mellett a víz energiájával fűrésztelepet is működtettek. Tervezték egy nagyobb völgyzáró gáttal a Hernád visszaduzzasztását és elektromos áramtermelő telep felépítését is, amiből később, persze, semmi sem lett.

A helyben olvasható turisztikai tájékoztató tábla szövege szerint ismeretlen időben a malom leégett és már nem került újbóli felépítésre. Ma alapfalainak jelentős romjai látszanak a Hernád partján, a Létánfalva felől érkező Nádas-patak folyóba torkolása, ill. a Hernádon átívelő Karthaizi-híd közelében.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2021-03-05 11:09:45
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.