Lerch-Ferjentsik-kúria

Kúria, udvarház
A falu központjában, az Osloboditeĺov utca déli oldalán.
Rövid leírás:
A 15. század végén alapított falu rutén lakói leginkább pásztorkodással, később kisebb-nagyobb mértékben bányászattal, vasgyártással és fafeldolgozással foglalkoztak.

A vármegye-monográfia szerint a községben lévő úrilakot az 1860-as években Lerch Alajos építtette, a századfordulón pedig Ferjentsik Jánosné birtokolta. Az utcafronton álló, \"T\" alaprajzú, földszintes kúria legidősebb része minden bizonnyal a manzárdtetős utcai szárny. Ezt később a \"T\" hosszabb szárával: egy kissé alacsonyabb, nyeregtetős, utcai szárnnyal egészítették ki. Ennek oldalán fa oszlopok által tartott, és fa korlátos-mellvédes, fedett, nyitott folyosó fut végig. A műemléki védelmet sohasem kapott épület külsejét, főleg pl. nyílászáró-rendszerét a 20. századi, avatatlan beavatkozások a felismerhetetlenségig megváltoztatták.

A leírás Tököly Gábor: Kastélyok, kúriák, udvarházak Gömörben c. munkája segítségével készült.