Lengyel-ház

A koordináták csak a településre és nem az objektumra mutatnak!
Kúria, udvarház
Székelykeresztúr, Szabadság tér 7.
Rövid leírás:
A piactéren álló épületet az egyik legrégibb székelykeresztúri emléknek tartják, a feltételezések szerint a földszinti rész a 17. században épült. Az emeleti rész a timpanont tartó oszlopokkal a 18. századból származik. Az 1930-as években a házhoz stílusában nem illő előrészt toldottak.
Első tulajdonosától, Gamerra Gusztávtól vásárolta meg az épületet a ház későbbi névadója, a Lengyel-család.
Jelenlegi tulajdonosa, az utolsó Lengyel családtagtól megörökölve, megkezdte annak helyreállítását is. A barokk épület a vidéki kisnemesi kúriák egyik sajátos példája.
Helyet ad a Lengyel-család orvos tagjának, dr. Lengyel Árpád mára történeti értékűvé vált örökségének, orvosi eszközeinek és dokumentumainak, amelyek szintén megtekinthetők a házban.