Lendvay-ház

Lakóépület és üzlet
Cím:
Piaţa Libertaţii 15. A Szabadság tér (tkp. a város régi főtere) É-i térfalának legkeletibb épülete a tér sarkán
Rövid leírás:
A középkori bányaváros szabályos, négyszög alakú főterének jellegzetes épületei a középkori elemeket őrző, egy emeletes polgárházak. Ezek sorában a tér É-i sarkában áll a – minden bizonnyal 2 db középkori telekre épült – mai, valószínűleg erősen átalakított állapotában 19. századi képet mutató, öttengelyes, az ablakokat keretező, egyszerű vakolatdíszekkel és párkányokkal tagolt homlokzatú ház.
Az épületet a tér műemléki rekonstrukciója alkalmából szépen felújították, ekkor (2004-ben) kerülhetett vissza homlokzatára a Lendvayra emlékező fehér márvány emléktábla is.
E házban született idősebb Lendvay Márton (1807-1858) színész, színházi rendező és énekes, a magyar romantikus színjátszás egyik legkiemelkedőbb 19. századi alakja. Mint e korban mindenki, ő is amatőrként, vándorszínészként kezdte pályáját 1828-ban. A csillogó tehetségű Lendvay alig néhány év alatt országosan ismert és ünnepelt – rend szerint romantikus hősszerelmes karaktert alakító – művésszé vált. Legzajosabb sikereit a pesti Nemzeti Színház társulatában aratta. Az 1837-ben újonnan alakult színház legelső színdarabjának elsőként színre lépő színészeként ő szólalhatott meg először magyarul a Nemzeti színpadán.

Változatlan állapotban. Szépen felújított épület.