Megújulásunk támogatója:  

Lednic vára

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 49° 6,636'
Hosszúság (lon):
E 18° 12,692'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu közepétől NY-ra a település fölé emelkedő, valószínűtlenül meredek kb. K-NY irányban húzódó sziklagerinc falu felőli, K-i oldalához épült.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A várat a 13. század közepén építette a Csák nemzetség. Csák Máté halála után királyi kézre került. A váltakozó világi birtokosok közül legjelentősebbek a Podmaniczkyak voltak. 1526. után Podmaniczky János és Rafael rablófészekké változtatták, majd a későbbi birtokos Telekessy-család is folytatta e „hagyományt”. A 17. században a Rákócziaké lett. A szabadságharc során 1710-ben Heister generális felégettette és leromboltatta. Ezután már nem épült újjá. Falai néhol több emeletnyi magasan is megvannak.
A vár magja egy lakótorony, emellé palotaszárny és egy kis udvar épült – ez a mai felsővár. Ennek D felől nyíló bejáratát alacsonyabb szinten egy patkó alakú bástyával védték (innen sziklába vágott folyosó vezet mind a mai napig a felsővárba) melyet szabálytalan alaprajzú alsóvár is övezett. A felsővárból további meredek, hosszú, sziklába vájt lépcsősoron lehet feljutni a vár legmagasabb pontjára, ahol egykor kis figyelő őrtorony állt. (Ma a romos várban több helyen vaslétrán lehet csak közlekedni.)
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2011-09-08 23:52:23
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.