Lechner Károly villája

Strada Louis Pasteur, a Botanikus Kert szomszédságában.
Rövid leírás:
A 19-20. század fordulóján egyik virágkorát átélő, rohamosan fejlődő Kolozsváron számos, figyelemre méltó építészeti alkotás is létrejött. Ezek egyike a csak kevesek által ismert Lechner-villa, melyet - Kolozsváron egyedüliként - a magyar szecesszió meghatározó építész személyisége, Lechner Ödön tervezett 1900-ban. Az építtető öccse, Lechner Károly, kiváló pszichiáter professzor volt, aki akkoriban a szomszédos elmegyógyintézet élén állt. A földszintes, ill. részben egy emeletes villaépület magán hordozza a lechneri szecesszió jellegzetes, más, emblematikus épületekről jól ismert vonásait, pl. a vakolt homlokzati felületből kiemelkedő téglaszalag-díszítést. A házat többszörösen összetett, magas nyeregtető fedi, zöld cserép héjalattal. Az egész épületet jellemzi a külső kialakítás és a belső funkcionalitás szép egysége.

A villa Lechner Károly után is még sokáig az intézetvezetők szolgálati lakása volt. Ma gyermekkórház működik benne, belülről megtekinteni is csak kórházi engedéllyel lehetséges.

A leírás Bede Béla: Magyar szecessziós építészet című munkája segítségével készült.