Megújulásunk támogatója:  

Leányvár
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 43,908'
Hosszúság (lon):
E 23° 30,200'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falutól délre húzódo dombsor egyik magaslatán
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Gyalui-havasok ÉK-i és a Mezőség NY-i részei között húzódó Erdőalja dombvidék É-i lábánál, az ÉNY-NY-ról érkező és itt ÉK-re forduló Kis-Szamos jobb partján fekszik Szászfenes (Floreşti) község.

A településtől délre eső Várhegy tetején találhatjuk az okleveles forrásokban is említett fenesi vár maradványait. A várat 1282 előtt Péter erdélyi püspök építtette a Szamos völgyében vezető út védelmére, okleveleinkben azonban csak 1312-ben tűnik fel először, amikor az erdélyi püspök, Ambrus fia Tamás szerepel várnagyaként. Utolsó okleveles említése 1370-ben történik, de egyes vélemények szerint az 1437. évi parasztfelkelés idején pusztult el.

A ma látható romok egy körsáncban, némi általa körbefogott falmaradványban és egy eltömődött alagút-féle mélyedésben (mely egyesek szerint a vár menekülő-folyosója lett volna) ki is merülnek. Pedig a Leányvárként is emlegetett erősség a középkori erdélyi püspökség egyik uradalmi központja volt, egészen a Budai Nagy Antal-féle 1437-es parasztfelkelésig. Ezután s szerepét a Gyalun felépült új erősség vette át.

A leírás forrása: Karczag Ákos / www.varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2016-08-13 17:05:44
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.