Leányvár

A falutól délre húzódo dombsor egyik magaslatán
Rövid leírás:
A Gyalui-havasok ÉK-i és a Mezőség NY-i részei között húzódó Erdőalja dombvidék É-i lábánál, az ÉNY-NY-ról érkező és itt ÉK-re forduló Kis-Szamos jobb partján fekszik Szászfenes (Floreşti) község.

A településtől délre eső Várhegy tetején találhatjuk az okleveles forrásokban is említett fenesi vár maradványait. A várat 1282 előtt Péter erdélyi püspök építtette a Szamos völgyében vezető út védelmére, okleveleinkben azonban csak 1312-ben tűnik fel először, amikor az erdélyi püspök, Ambrus fia Tamás szerepel várnagyaként. Utolsó okleveles említése 1370-ben történik, de egyes vélemények szerint az 1437. évi parasztfelkelés idején pusztult el.

A ma látható romok egy körsáncban, némi általa körbefogott falmaradványban és egy eltömődött alagút-féle mélyedésben (mely egyesek szerint a vár menekülő-folyosója lett volna) ki is merülnek. Pedig a Leányvárként is emlegetett erősség a középkori erdélyi püspökség egyik uradalmi központja volt, egészen a Budai Nagy Antal-féle 1437-es parasztfelkelésig. Ezután s szerepét a Gyalun felépült új erősség vette át.