Lázár-kastély

udvari összkép

délnyugati saroktorony részlete

északkeleti saroktorony

északkeleti saroktorony részlete ablakok
Gyergyószárhegy
Rövid leírás:
A Lázár-kastély Székelyföld egyik legfontosabb világi jellegű műemléke, Bethlen Gábor fejedelem fiatalkori éveinek színhelye.
A fejedelem unokatestvére, Lázár IV. István, Csík-, Gyergyó- és Kászonszék főkirálybírója 1629-31 körül egy korábbi udvarházat elbontva egy nagyobb szabású épületet emelt, majd köré egy védőfalat, sarkain egy-egy ó-olasz típusú, bástyaszerű sarokpavilonnal és a kapubástyát közrefogó pártázatos déli szakasszal. A korábbi középkori főúri rezidencia átépítésével egy méreteiben impozáns, Erdélyben páratlan belső udvaros, téglalap alaprajzú saroktornyos épületegyüttest hozott létre. Lázár István királybírói rangjához méltóan, az udvari befolyását tükröző rezidenciát kívánt létrehozni, amelynek építészeti megfogalmazásához maga vagy tervezője olyan reprezentációs elemeket alkalmazott – feliratokkal és címerekkel ellátott sarokbástyákat, díszlépcsős loggiát és festett olaszfokokat – melyekhez az előképeket elsősorban a késő reneszánsz fejedelmi építkezések szolgáltatták.
sebijo