László király szabadkőműves páholy székháza

Armatei Romane utca, 4. szám
Rövid leírás:
A László Király Szabadkőműves-páholy székházát a hajdani Rulikowski úton 1902. február 2-án avatták fel a mozgalom világtól elzárt szokásai szerint. A görög és helyenként szecessziós stílusjegyeket magán viselő, klasszikus ízléssel megalkotott ingatlant 1901-ben épült Bálint Zoltán és Jámbor Lajos budapesti műépítészek, szabadkőművesek tervei szerint.
A nagyváradi páholy 1876-ben jött létre és Beöthy Ödön utca 6. szám alatti ingatlanban működött. Az újabb székház sajátossága, hogy a főhomlokzata ablaktalan, így az elé emelt markáns portikusz uralja a falfelületet. Két szélén görög pillérek, középen dór fejezetű, kanelúrázott oszlopok tartják az architrávot. A portikusz timpanonban zárul, benne istenszemmel, az épület sarkait hajdan szfinxek díszítették.