Hlavná 11. (Fő utca 11.)
Rövid leírás:
A Kassa középkori fő utcáján, a Harang utca elején álló házat 1934-ben építették át Őry (Oelschlager) Lajos neves helybeli építész tervei alapján.

A Boros és Weiner zsidó családok tulajdonában álló épület korábban egy 6 méter széles, egytrakusos, alápincézett épület volt, amelynek földszintjén üzletek voltak, és működött itt egy grafikai műhely is. Átalakítása valószínűleg a családhoz kötődik.

Átépítése során a földszinten megmaradtak az üzlethelyiségek, míg az emeleten egy teljesen új rend, elosztás szerint kialakított lakórész lett kialakítva. Az átjáró fölött nyitott teraszt tervezett, ahonnan a szobák is megvilágításra kerültek. A homlokzaton ún. franciaerkélyek kaptak helyet, amelyek valójában erkély nélküli, kis kilépővel és korláttal megtervezett mellvédek.

A 20. század második felében ismét átalakították az épületet és többfunkciós lakásként működött tovább. Szerencsére az átalakítások mellett is megőrizte az Őry Lajos által tervezett külső megjelenését, mely egyedi színfoltot jelent a környező épületek sorában.

Forrás: Adriana Priatková - Peter Pásztor: Oelschlager - Őry. Kassa, 2012.

Alsó kapu (0.035 km)