Kukuis vára

A falutól keletre, 1,5 km-re lévő Kolnik-hegy tetején
Rövid leírás:
A 626 m magas Kolnik-hegy (Vîrful Colnic) csúcsán található várról okleveles adatot nem ismerünk. Területén 1993-ban rövid, tájékozódó jellegű ásatást végeztek. Ennek során a várat észak-déli és kelet-nyugati irányban teljes hosszában kutatóárokkal vágták át. Belső épületekre nem bukkantak és olyan leleteket sem találtak, mely pontosan meghatározhatná a vár használatának idejét. Az erődítmény keletkezése a régészek szerint a 13. századra tehető, talán még a 14. században is fennállt.

Bár a vár helyszíne jelenleg fákkal és bokrokkal van benőve, viszonylag jól áttekinthető. Falakkal határolt belső részének átmérője 44 m x 42 m. A vár körül védőárok és sánc nem készült, a meredek lejtő ezt nem tette szükségessé. A hegy egyenlőtlen felületű platójának szélén szabálytalan alaprajzú kerítőfal húzódott, melynek földdel fedett vonulata jól megfigyelhető. A feltárás során a déli és délkeleti oldalon több helyen felszínre került az 1-1,2 m vastag védőfal maradványa, mely a nyitva hagyott kutatóárkokban most is látható.

A vár keleti oldalán lévő, kb. 30 méter hosszú és 2-3 m széles terasz valószínűleg a felvezető út maradványa, mely a vár délkeleti sarkához vezetett. Az itt végzett régészeti kutatás során nem sikerült meglelni a várkapu helyét, mindössze egy tompaszögben megtörő, 5 méter hosszúságú falszakasz került napvilágra.

Várrom (3.590 km)
Kudzsir vára (8.166 km)