Kühnle kúria

Kúria, udvarház
A település központjában
Rövid leírás:
A Kühnle-kúriát Cseh Ignác alkirálybíró és felesége, Kovács Polixéna építtette. Erről tanúskodik a tornác timpanonjában elhelyezett címerpajzs a monogramokkal és az évszámmal. Fiú örökös híján az épület házasság révén a Kühnle család tulajdonába került. Azóta a kúriához tartozó telket felszabdalták és beépítették, jelenleg óvoda működik az épületben.

A kúria klasszicista stílusban épült, alápincézett, tornáccal bővített, amelynek hátsó homlokzatát két kiugró sarokrizalit és köztük húzódó nyitott tornác tagolja. A főhomlokzat előreugró, timpanonos tornácának tetőzetét faoszlopok tartják. A homlokzat szimmetrikus, az ablakok körül, valamint a tornác mennyezete alatt finoman kialakított, egyszerű vakolatdísz húzódik. Belső kialakítását tekintve téglalap alakú magja kétmenetes, ehhez kapcsolódnak a hátsó, egykor vizesblokként funkcionáló sarokrizalitok.