Kubinyi-kúria

Kúria, udvarház
Cím:
A falu ma 9. mája (=Május 9-e utca) nevű főutcájának északi oldalán, egy modern, lapos tetős bolt melletti útkereszteződésben.
Rövid leírás:
A hegyek közé ékelődő völgybe szorult, Észak-gömöri falu középkori eredetű. A 15. századtól az ajnácskői vár tartozéka volt, melyet a 16. században szerzett meg az Árvából származó Kubinyi család. Ma a faluban három, a Kubinyiak által épített kúria áll. Ezek egyike a falu keleti bejáratához közel, saroktelken, a 19. század elején, téglalap alaprajzzal felépült, földszintes, kontyolt nyeregtetős, ma cseréppel fedett, klasszicista stílusú épület. Négytengelyes főutcai homlokzatát pilaszterek tagolják. Figyelemre méltó a sudár oszlopokon nyugvó, szegmentíves tornáca. Ma az épület több család számára szolgál lakásként – így várja mai sorsa jobbra fordulását.

(A leírás Tököly Gábor: Kastélyok, kúriák, udvarházak Gömörben című műve felhasználásával készült.)

Kőhíd a Rimán (5.434 km)