Kray-kastély

Szerbia
Bačka Topola
Rövid leírás:
A kamarai falut 1800-ban királyi adományként kapta báró Kray Pál 1800-ban. A késői barokk stílusú emeletes kastélyt Kray Pál báró építtette a templom mellett. A család levelezéséből tudjuk, hogy az alapkövet 1800. október 4-én tették le és 1802/3 telén már bebútorozták és lakták is. Erre az időre elkészültek a segédobjektumok is. "A főépület olyan szép, annyira célszerűen épült, hogy szinte sajnálható, amiért egy faluban áll, mert Bécs bármelyik elővárosában is megállná a helyét."

A korabeli leírások szerint a földszinten 8 szoba és egy terem, az emeleten 6 szoba és egy kis kabinet volt.

A kastély és a birtok 1852-ig a férfiágon kihalt Kray családtól a Zichy család grófi ágának tulajdonába került. Ezt megelőzően 1849. január 30-án a városba betörő szerb csapatok a kastélyt kifosztották, festményeket, a bútorokat, a szőnyegeket és minden mozdíthatót elraboltak. Az állatállományt elhajtották.

Az első világháború alatt a birtokos a kastélyt az egyháznak ajándékozta, parókia céljaira.

A második világháború végén ebben az épületben volt a szovjet II. ukrán hadseregének főhadiszállása, később az új hatalom államosította. Később itt volt a bank, a szövetkezet, a Munkásegyetem, stb. Ma az épületben székel Topolya Község Múzeuma, a Helytörténeti Levéltár és az Art Gallery is. Ezzel a város egyik fontos művelődési központjává vált. Több ezer ember látogatja évente.

sebijo