Krassó-vár (földvár)

Szerbia
Régészeti emlék
Temesváralja, a településtől délnyugatra
Rövid leírás:
A falutól délnyugatra 1 km-re, a Karas-folyó mellett a korai ispánsági várakra emlékeztető, tekintélyes, föld-fa szerkezetű vár maradványai találhatók. Valószínűleg ez volt a korai Krassó-vár, amely a 11. században keletkezhetett, és feltehetően a tatárjáráskor pusztult el. Szerepét Haram vára vette át.

A Karas-folyó kanyarulata fölé emelkedő fennsíkon állt a 255 m x 105 m-es vár. Megmaradt sáncai 15 méter széles talpú sáncok. Az itt zajló ásatások során a többi között 11. századi leletek is előkerültek.

A vár a nyugati oldalon nagyrészt elpusztult. A keleti oldalon nyitott sáncátvágást találtunk, tőle északra világháborús lövészárkot vágtak a sáncokba. A vár területét egy széles mélyúttal vágták át, és az alatta folyó Karast is szabályozták. Belső területe mezőgazdasági művelés alatt áll.

Forrás: várak.hu