Közúti híd

Híd
Külterületi közúton a falutól északkeletre
Rövid leírás:
Az Alacsony-Tátrában épült kis, egykor Zólyom megyéhez tartozó Jarabó falu fölött rendkívül nehéz, hegyi terepen vezet szerpentinút Királyboca falu üdülőtelepe felé. Ezen az úton, egy jelentős völgy áthidalására, 1940-ben egy ívelt vonalvezetésű, vasbeton hidat építettek. A két dupla pilléren álló, így három nyílású híd legnagyobb nyílása 21,5 méter. A kívülről terméskővel borított felületű, vasbeton a pillérek magassága 13,5 méter.

Az építésének korában komoly technikai kihívásnak számító híd szerencsésen elkerülte a II. Világháború pusztításait. Minőségére mi sem jellemzőbb, mint hogy ma, közel a nyolcvan éves korhoz, tökéletesen ellátja eredeti feladatát.

A leíráshoz felhasználtuk Peter Paulík: Mosti na území Slovenska. (Bratislava, 2014.) c. munkáját. A kép szintén e kötetből származik.