Kozma kúria

Kúria, udvarház
A belterületen, a református templomtól nyugatra 1 sarokra
Rövid leírás:
A kúria a Feketeügy második teraszára épült, az épület egésze alatt bolthajtásos pince húzódik, oldalfalait vastag támfalak erősítik.

A nagy ebédlőjét a második világháború során kettéválasztották, hogy erőszakkal lakót tudjanak költöztetni a tulajdonos mellé. Fecskefarkú baconi cseréppel fedett barokkos duplateteje van. Évszázadokon át az egyik Székely családnak adott otthont, az utolsó e néven szereplő lakója Székely Dénes, 1848/49-es mérnök százados volt. Az ő leányát csernátoni Kozma István vette el, akinek hasonnevű fia vitéz Kozma István vezérőrnagy a második világháborút követően koncepciós per áldozatává vált.

Nagy István, Székely Dénes ükunokája igyekezett visszaállítani a kúria eredeti állapotát, nyári és hétvégi háznak használta. Jelenleg szállóként működik.

A kép és a leírás forrása: kastelyerdelyben.ro

Antos-kúria (0.267 km)