Megújulásunk támogatója:  

Középkori várhely


Forrás: varak.hu

Forrás: varak.hu
Ország:
Ausztria
Szélesség (lat):
N 47° 36,020'
Hosszúság (lon):
E 16° 32,578'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 1
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu központjában, a Lange Zeile utca néhány házának hátsóudvari részén.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A 13. században egy toronyszerű vár (lakótorony) állt a nyéki határban, amelyet 1289-ben I. Albert osztrák herceg elfoglalt és megsemmisített. A helység délnyugati részén egy félkör alakú árok, valamint egy vastag fal nyomai emlékezetnek a középkori várra.

A vár jelentőségét a Sopronból Szombathely felé tartó régi római úton létező középkori kapcsolat ellenőrzése adta. Az erődítés az eleste és lerombolása után többé nem épült újjá.

Fennmaradt ostromának leírása. Eszerint, bár a torony erős volt, a védők rossz helyzetfelismerésből, vagy hanyagságból fakadóan a tetőt nem, illetve túl későn dobták le. Az ostromlók elsősorban a tetőt, illetve a faszerkezetet lőtték gyújtólövedékekkel. Egy tényleges, a védművekig tartó kőfalazatnál ez nem lett volna különösebben tragikus; a védők fejvesztett viselkedése, illetve a torony további, a tűzoltást akadályozandó, vaktában való lövetése, arra enged következtetni, hogy itt megkísérelték a várat teljesen felégetni.

A vár helyén ma egy családi ház áll, de a ház körül a várárok jól látható. A ház pincéjének építésekor találtak rá a vár egykori vastag alapfalaira.

forrás: varak.hu, wikipédia
Adatlapot készítette:
örs
Adatfelvétel ideje:
2013-08-27 13:15:02
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.