Középkori nemesi központ maradványai

Régészeti emlék
Cím:
A mai faluközponttól délre, kb 200 m-re emelkedik az a domb, amelyen a 12. századi nemesi központ épületegyüttesének romjait találjuk
A koordináták a lakótoronyként azonosított maradványra mutatnak
Rövid leírás:
A dombtető nyugati részén van annak a kétosztatú épületnek az alapfala, amelyet a feltáró régész lakótoronynak (turn-locuinţe) nevez. Az alapfalak kb 20 x 20 m-es területet zárnak közre, a falvastagság kb 1,5 - 1,8 m.
Hasonló falvastagságú maradványokat találunk a plató északi részén, ahol egy 5 helyiségből álló, kb 45 x 25 m-es befoglaló méretű épület konzervált alapfalait láthatjuk. (A falak melletti kis sáncszerű domb valószínűleg a feltáráskor kidobott föld dombja). Ettől délre vannak a körülbelül 18 m átmérőjű rotunda helyreállított alapfalai.

A lakótoronytól kissé délre egy - a helyszínrajzon nem szereplő - , a toronyhoz hasonló alaprajzú és méretű épület alapjai rajzolódnak ki a füves felszínen. A kis fennsíkon ezen kívül több olyan terepalakulatot láttunk, amelyek épületalapokat rejthetnek. A plató szélein sánc, vagy árok nyomait nem találtuk.

Forrás: várak.hu

Illyéd vára (7.033 km)