Kovászói vár

Ukrajna
a falu fölött
Rövid leírás:
A vár a Borzsova folyó partján, egy sziklás magaslaton áll. Stratégiai fontossága az volt, hogy ellenőrizze a Máramarosból a az ország belsejébe vezető sóutat. Észak felől a várdomb magassága 15 m, nyugat felől a várat mély árok övezi.
A vár egy háromszög alaprajzú épülettömb, amelyhez délnyugatról egy kerek bástya csatlakozik. Mára már csak romok maradtak belőle. Köznyelven Nyalábi várnak is nevezik.
A kovászói vár magja a kerek torony lehetett. Építési ideje a XII. sz. és XIV. sz. közötti időszakra tehető, de első írásos említése csak 1492-ből való.
A falu, amely nevét a mellette elterülő Kovasszikláról nyerte, 1272-ben királyi bírtok volt. 1390-ben Zsigmond király Kovászót Várival együtt Nagymihályi György fiának János mesternek adományozta. Később a Jakcsi családé lett, ami ellen a Báthory Szaniszló család perlekedett, s megnyervén a pert, a falu az övék lett. A XVI. Sz. közepén a falut a Matunai család birtokolta, s a hagyományok szerint Matuznai Pál a várat rablótanyává alakította, innen fosztogatta a környék lakosságát. Oroszi Lázás, a huszti vár generálisa elűzte Matuznait, de az később újra visszafoglalta a várat. 1546-ban fel is újították a várat, de tovább folytatták a rabló életmódot. Ezt megelégelve 1564-ben Ferdinánd király vezére, Schwendi Lázár, elfoglalta és leromboltatta a várat. A végső rombolást 1567-ben a tatárok végezték el.
Kovászón egy középkori eredetű templomot is említenek, de az mára már elpusztult.
A várhegyen egy új kis kápolna található. A várból fantasztikus kilátás nyílik a környékre.