Kossuth Lajos szobra

Világi plasztika, szobor
Cím:
A Berzétei (ma: Šafárik) és a Pionierov utcák kereszteződésében, a Bányászati Múzeum (Šafárikova 31.) előtti téren áll.
Rövid leírás:
A máig a magyar történelem egyik legkiemelkedőbb alakjaként tisztelt, reformkori politikus, pénzügyminiszter, majd kormányzó elnök Kossuth Lajos életnagyságnál nagyobb bronz szobrát először 1907-ben állították fel, nagy városi ünnepség keretében a fő téren, fia jelenlétében. Róna József szobrászművész közadakozásból emelt alkotása nem sokáig maradhatott a helyén, mert 1919-ben a város elfoglaló cseh légionáriusok ledöntötték. Helyére, a Kossuth-szobor talapzatát megtartva, Milan Rastislav Štefánik szlovák katonatiszt szobrát állították fel. 1938-ban, amikor az I. Bécsi Döntés értelmében Rozsnyó is visszakerült Magyarországhoz, a kivonuló csehszlovák hatóságok magukkal vitték szobrukat, így Kossuth visszatérthetett eredeti podesztjére. 1945-ben a „győztes” csehszlovák hatalom ismét jónak látta erejét Kossuthon kitölteni: a szobornak megint mennie kellett. Csak néhány élelmes rozsnyói polgáron múlott, hogy több alkalommal megúszta a beolvasztást. 1956-ban a Bányászati Múzeum kazánházába dugták, mindenféle hulladék közé, ahol sokszor titokban koszorúzták meg a helyi magyarok. 1967-ben a múzeum kertjébe került a már erősen restaurálásra szoruló szobor. A rendszerváltás után, már 1993-ban felmerült újraállításának ötlete, de a heves szlovák tiltakozás miatt erre csak egy bő évtized múltán kerülhetett sor. Végül „kiszabadulva” kényszerű rejtekéből, 2004-ben újra avatták, ugyan nem eredeti helyén, hanem a kevésbé frekventált, múzeum előtti teresedésen, ahol egy munkásmozgalmi allegóriát ábrázoló szoborcsoport helyét foglalta el.