Kossuth Lajos szobra

Világi plasztika, szobor
A belváros közepén áll református templom északi oldalán elhelyezkedő szép közparkban.
Rövid leírás:
A Kossuth Lajost (1802-1894), Magyarország kormányzó elnökét, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, egyben a magyar történelem emblematikus személyiségét ábrázoló alkotást 1901-ben avatták fel, ünnepélyes keretek között. A Tóth András szobrászművész által bronzból öntött, egész alakos, életnagyságú szobor egy lépcsőkre helyezett, csonkagúla alakú, erős párkányzattal díszített, mészkő talapzaton áll. A realisztikus szobor patetikus pózban ábrázolja a kormányzó elnököt. A zsinóros magyar dolmányos, hosszú köpenyes, hosszú szárú csizmás nemes vezér baljában díszes szablyáját tartja, míg jobbját magasra emeli. Kossuth szenvedélyes és nagy hatású szónok volt, a megörökített kép is nyilván erre utal.

A szobrot az 1920-as \"impériumváltás\" idején vandálok ledöntötték és kettétörték. Maradványait a közeli Csonkatoronyba mentették, ahol két évtizedig lappangott, majd 1940-ben, amikor a város ismét Magyarország része lett, kijavították és újra felállították eredeti helyén.

A szobor szépen parkosított közvetlen környezetét eredetileg kovácsolt vas kerítés övezte, amely megsemmisült, így ezt ma alacsony kerítésecske pótolja.

Végül a szobornak van még egy sajnálatos, ugyanakkor nagyon is jellemző \"különlegessége\". Ez ma az egyetlen, az 1920-ban Trianonban Romániának ítélt erdélyi ill. partiumi területen volt, Kossuthot ábrázoló, egész alakos szobor, amely - túlélve a fenti viszontagságokat - ma is eredeti helyén áll...

2010 nyarán készítettem róla néhány képet. Remélem, az állapota azóta nem változott.

Csonka-torony (0.212 km)