Kossuth Lajos mellszobra

Ország: Olaszország
A település mai neve: Torino
A település magyar neve: Torino
A település német neve: Torino
Cím: Giardino Aiuola Balbo, a park délnyugati sarka
Egyéb adat:
Rövid leírás: Kossuth Lajos 1861-től 1874-ig, illetve 1882-től haláláig, 1894. március 20-ig Torinoban élt, egykori itteni lakása a Via dei Mille 22. szám alatt található – erkélyétől alig néhány méternyire állították fel mellszobrát, Damkó József alkotását 1936-ban. A szobornak a ceglédi gimnázium Kossuth-szobra szolgált mintául.

A talapzaton olvasható szöveg szerint a szobor felállítása Cegléd városa jóvoltából valósult meg (1877-ben egy száz tagú ceglédi küldöttség felkereste Kossuthot Torinóban, hogy a város képviselőjeként hazatérésre bírja, ő azonban nem állt kötélnek). 1961-ben (az egységes Olasz Királyság megalapításának századik évfordulóján) egy kő emléktáblával egészítették ki az alkotást.
Adatlapot készítette: klo

Közeli objektumok (légvonalban)