Körtemplom, rotunda

Szlovénia
Nagytótlak
Rövid leírás:
A 13. században, Szent Miklós tiszteletére helyben égetett téglából épült körtemplom két térrésze a kör alaprajzú hajó és az ahhoz keletről csatlakozó - ugyancsak kör szerkesztésű apszis. A templom homlokzatát falpillérek tagolják, déli bejáratát kapurizalit emeli ki. A belső térben, a hajó és a szentély falában ülőfülkék sorakoznak. Falképei is jelentős értéket képviselnek, a középkori magyar szépségideálnak megfelelő arcokat, embereket, korabeli öltözeteket mutatnak be.
A templom felépítése után néhány évtizedig valószínűleg meszelten maradt, s csak a 14. század közepén festették ki, secco technikával. A rotundát a 15. század elején újból kifestették, immár az akkorra elterjedt, a frissen vakolt falra történő és jóval időtállóbb festéssel, az ún. freskótechnikával. A falképek közül a kupola festményei maradtak fenn a legjobban. A kupola záradékában egy mandorlában a megdicsőült Krisztust láthatjuk. Körülötte a hold és a nap, valamint a négy evangélista jelképes alakja látható. A kupola alsó regiszterében Krisztus szenvedéstörténetét, míg a hajó hengerfalán Jézusnak a jeruzsálemi bevonulás előtti élettörténetét ábrázolták. A Háromkirályok hódolatából már csak néhány szerény maradvány látszik. A falfülkékben szentek sora látható.
Marcius
2011-03-25 12:33:01

2019.09.07 11:57 klo állapot: 5 - koordináta: N 46° 44,118' E 16° 17,334' - egyéb

Nagyon jó állapotú műemlék. A bemutatás mintaszerű: kis fogadóépület parkolóval, s bár magyarul nem tudnak (legalábbis, aki ottjártamkor ott volt), a rotundában magnóra előre felvett magyar szöveggel tartanak vezetést. A körtemplom mellett további középkori maradványokat felételeznek, ezek régészei kutatására még nem került sor.

Tájház (5.182 km)
Tájház (9.003 km)