Körösszegi vár

Körösszeg, külterület, a magyar-román határ mellett
Rövid leírás:
Az egykori várból, amely valószínűleg a 13. század második felében, a tatárjárás után épült, ma már csak a szabálytalan hatszög alaprajzú, téglából készült lakótorony impozáns romja áll, a külső védőfal helye csak a terepi egyenetlenségből ismerhető fel, felszíni maradványa nem látható.
A vár első említése 1289-ből való. 1290-ben itt (vagy a vár közelében) gyilkolták meg IV. (Kun) László királyt. A 14. századtól királyi vár volt, majd hűbérbirtokként többször gazdát cserélt. A török-korban Nagyvárad elővára volt. Az 1598-as ostrom során megsérült, de kijavították. Egy 17. század közepi jegyzék a torony mellett álló palotaszárnyról és kápolnáról is beszámol. A 17. század végén a hajdúk dúlták fel, akkorra stratégiai szerepe is egyre csökkent.
A későbbiekben magtárként is használták. A környező épületeket és falakat valószínűleg a 19-20. században építőanyagnak széthordták.