Megújulásunk támogatója:  

Korossy-Berényi-Forster-kastély

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 35,546'
Hosszúság (lon):
E 18° 12,357'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A települést átszelő 64-es úttól nyugatra, a templomdomb lábánál
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Jelenlegi formájában neoreneszánsz stílusú, téglalap alaprajzú, emeletes épület, tizenöt tengelyes főhomlokzattal, közepén és két sarkán oktogonális rizalittal, vagyis kis nyolcszögletű tornyot formázó elemmel. A középső torony a főbejárat.

A nyitrakorossy kastély hosszú és változatos történelemre tekint vissza. A szájhagyomány szerint a helyén egykor a templomos lovagrend kolostora állt volna (ezt a templom közelségével igyekeznek bizonyítani). A rend betiltása után a Korossy-család alakíthatott ki családi rezidenciát az épületből. A kastély kolostor elődjét kutatásokkal nem sikerült igazolni, az azonban nagyon valószínű, hogy a Korossyak a 15. században már álló várkastélyukat korábbi épület átépítésével hozták létre. A család a 17. századig volt jelen a településen, a század végén már a Berényieké lett Koros. A kastély átépítésére a 18. század első felében került sor, barokk stílusban (később Forster Gyula ezt az épületet a nagybossányi kastélyhoz hasonlította). 1830-ban, majd 1862 után átalakításokat hajtottak végre a barokk épületen.
A Forster-család 1901-ben vásárolta meg a kastélyt, azonban az 1904-ben leégett. Az újjáépítésére, neoreneszánsz stílusban 1906-ban került sor.
Jelenleg iskola működik az egyébként jó állapotú épületben.
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2012-06-18 11:16:08
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.