Korossy-Berényi-Forster-kastély

A települést átszelő 64-es úttól nyugatra, a templomdomb lábánál
Rövid leírás:
Jelenlegi formájában neoreneszánsz stílusú, téglalap alaprajzú, emeletes épület, tizenöt tengelyes főhomlokzattal, közepén és két sarkán oktogonális rizalittal, vagyis kis nyolcszögletű tornyot formázó elemmel. A középső torony a főbejárat.

A nyitrakorossy kastély hosszú és változatos történelemre tekint vissza. A szájhagyomány szerint a helyén egykor a templomos lovagrend kolostora állt volna (ezt a templom közelségével igyekeznek bizonyítani). A rend betiltása után a Korossy-család alakíthatott ki családi rezidenciát az épületből. A kastély kolostor elődjét kutatásokkal nem sikerült igazolni, az azonban nagyon valószínű, hogy a Korossyak a 15. században már álló várkastélyukat korábbi épület átépítésével hozták létre. A család a 17. századig volt jelen a településen, a század végén már a Berényieké lett Koros. A kastély átépítésére a 18. század első felében került sor, barokk stílusban (később Forster Gyula ezt az épületet a nagybossányi kastélyhoz hasonlította). 1830-ban, majd 1862 után átalakításokat hajtottak végre a barokk épületen.
A Forster-család 1901-ben vásárolta meg a kastélyt, azonban az 1904-ben leégett. Az újjáépítésére, neoreneszánsz stílusban 1906-ban került sor.
Jelenleg iskola működik az egyébként jó állapotú épületben.

Téglahíd (5.107 km)