Köpcsényi vár

Ország: Ausztria
A település mai neve: Kittsee
A település magyar neve: Köpcsény
A település német neve: Kittsee
Cím: Köpcsény
Egyéb adat: A település Pozsony belvárosától légvonalban 6 kilométerre található. Itt vezetett a Bécsből Budára tartó út, s itt húzódott a német (osztrák) és magyar határ.
Rövid leírás: A hajdani vár magja egy, a 12. század második felében, valószínűleg III. Béla uralkodása alatt alatt épült négyszintes lakótorony lehetett. A reprezentatív jelleget mutatja, hogy 1264-ben itt tartották IV. Béla kisebb fia, Béla herceg esküvőjét. Többször is rendeztek benne nemzetközi tárgyalásokat (1291, hainburgi béke).

A 14. század közepén már veszített a jelentőségéből, I. Lajos el is zálogosította. Zsigmond idejében rövid ideig ismét királyi vár volt, majd zálogbirtokként többször is gazdát cserélt. A 16. század elejére erősen leromlott az állapota (1529-ben török pusztított a településen), ezért a század közepén az osztrák Pucheim-család részben visszabontatta és újjáépíttette. Ekkor a középkori donjon északi falát külső védőfallá építették át, déli része reneszánsz várkastély lett. Jelentősége végleg megcsappant az új kastély 17. század hatvanas éveiben történt felépítésével.
1683-ban a törökök bécsi hadjárata során lerombolták, évtizedekig nem épült újjá. A 18. század közepén visszabontották és kétszintessé alakították át.
Jelenleg funkció nélkül áll, erősen romos állapotban.
Adatlapot készítette: klo
Adatfelvétel ideje: 2011-06-24 13:36:16

Közeli objektumok (légvonalban)

Határeset

2012.09.29 11:40 klo - állapot: 4 - egyéb

Folyik a felújítása. Hogy milyen ütemben, azt persze nem tudom, mert a tetőcserepek eltérő színűek a két oldalon. Amennyire beláttam, belül vakolt, fehérre meszelt falfelület is van.