Koós kúria

A koordináták csak a településre és nem az objektumra mutatnak!
Kúria, udvarház
Rövid leírás:
A telket egykor fehérre meszelt vakolattal borított téglakerítés övezte, a kapu mindkét oldalán egy-egy ülőfülke található. A telek déli részén fekszik a fából épült, jelenleg cseréppel fedett Koós kúria. Két bejárata van az épületnek, a főbejárat a délre néző, előreugró fa portikuszból nyílik, a másik a nyugati oldalon. 1932-ben volt utoljára felújítva az épület, a portikusz feltehetően ekkor nyerte el a mai alakját. Koós András és felesége, Barabás Irma építtette, a konyha feletti tartógerendán az 1807-es évszám látható.

Államosításkor, 1950. augusztus 20-án Bende (Koós) Irmát erőszakkal kitelepítették, majd a kúriát a téesz raktárként használta. 1960 elején a tulajdonosok visszaköltözhettek az épületbe, Bende Irma itt halt meg. Ezt követően egy darabig katolikus imaházként használták, majd évekig üresen állt. Felesége jogán örökös Forró János adta el jelenlegi tulajdonosának 1998-ban.

Hadnagy kúria (3.912 km)
Gaál-kúria (5.585 km)