Konopi-kastély

A főút mellett, annak a falu nyugati végében lévő nagy kanyarja északi oldalán
Rövid leírás:
A több ezer holdas erdő és szántóterülettel rendelkező odvosi uradalom birokosai a XV. századig visszamenőleg ismertek. Az 1784-es román parasztlázadás idején feldúlták az udvarházat, az 1800-as évek elején klasszicista stílusban építették újjá. Utolsó neves gazdája Konopi Kálmán volt, aki külföldi tanulmányai után 1911-ben hazatérve saját birtokán búzatermesztéssel és búzanemesítéssel foglalkozott.

A második világháborút követő államosítás után úttörőtáborok helyéül szolgált a kastély hosszú évtizedekig. Az 1989-es decemberi rendszerváltás után a Konopi család Svájcban élő leszármazottai visszaigényelték és vissza is kapták a kastélyt, de tulajdonosának nincs elegendő pénze a felújításra. Jelenleg megvásárolható.

Solymosi vár (7.060 km)
Kalodva vára (12.506 km)