Kolostorerőd

A falutól északnyugatra a Maros közelében.
Rövid leírás:
Az egykori Arad vármegyében fekvő Bulcs község a Ruszka-havashoz tartozó Lippai-hegycsoport (Erdőhát) É-i lábánál, az itt ÉNy-ra kanyargó Maros bal partján, sík vidéken fekszik. Mellette egykor kolostor ill. vár állott. A falu közelében, a „Cetate” nevű, a Maros által egykor vízzel elárasztott terület már a római korban is lakott volt. 1225 előtt bencés apátságot alapítottak itt Szűz Mária tiszteletére. 1233-ban a beregi egyezmény 5000 darab kősót biztosított az apátságnak. 1257-ben apátját említik. A 14. század első felében bitorló kezébe került, ahonnan csak Szigfrid garamszentbenedeki apát tudta visszaszerezni. 15. század elején rövid ideig Ozorai Pipo kormányozta. A 15. század közepén jövedelmét 66,66 frt-ra becsülték. 1496-ban az aradi prépost arra hivatkozva, hogy az apátság a török pusztításai miatt igen rossz állapotba jutott és szerzetesek nélkül szűkölködik, kérte a pápát, hogy az apátságot prépostságával egyesítse. E sikertelen próbálkozás után, 1542 előtt végül valóban az aradi prépostsággal egyesítették.

Romjai a 19. század végén még fellelhetők voltak, szentélyét, mely a nyolcszög három oldalával záródott, 1871-ben rombolták le.
A kolostort övező erődítésekről sokáig nem lehetett biztosat tudni. A sánccal körülvett területet a közelmúltban egy ásatás során megkutatták. Ennek során kiderült, hogy az északi sáncot a 16. századra keltezett sírok fölé emelték. A földhányás alatt egyszerű paliszád nyomaira és 10-12. századi kerámiára bukkantak. Az ásatás során beigazolódott, hogy egy félkör alakú árok határolja a keleti, a déli és a nyugati oldalt, metszetében U alakú, meredek oldalakkal. A leletek szerint egyidejű az itteni paliszáddal.

Tótvárad vára (4.899 km)
Forray-kastély (10.414 km)