Kőhidak

Ország: Szlovákia
A település magyar neve: Nagykuncfalva
A település német neve: Hamsdorf
Cím: A fő utca nagy kanyarulata közelében
Egyéb adat: A koordináták a fő utca legdélebbi hídjára mutatnak
Rövid leírás: Bár a Felvidék településein ma már viszonylag kevés a kőből épült közúti híd, az egykor Szepes megyéhez tartozó Nagykuncfalván több is megtalálható belőle. Több kisebb patak tart itt a falu fölé északról emelkedő dombok irányából a falutól délre kanyargó Gölnic folyóba. A kis kőhidak e patakok fölött biztosítják az átjárást.

A hidak tört kőből épültek. Egyetlen alsó nyílásuk boltíves, rend szerint kb. 3-3,5 m fesztávval. Nyílásuktól feljebb és lejjebb a patak partját rövid, tölcséresen kiszélesedő pofafallal erősítették meg. Közlekedő felületük két szélén enyhén kiemelkedő falak futnak végig.

A hidak többségének járófelületét korszerűsítették, aszfaltozták. Ugyanakkor szerkezetük máig mutatja a 18-19. századi építéskori eredeti formát.

A leíráshoz felhasználtuk Peter Paulík: Mosti na území Slovenska. (Bratislava, 2014.) c. munkáját.
Adatlapot készítette: szépmíves