Kőhíd a Rimán

Híd
Külterületen a településtől délre
Rövid leírás:
Az egykor Gömör-Kishont vármegyéhez tartozott Rimakokován átfolyik déli irányban a Rima patak. Nem messze a település mai déli szélétől egy ma már kevéssé használt, csupán szórt kaviccsal burkolt a mai országútból kiágazó út keresztezi a patakot. Egykor a völgyben dél felé tartó országút nyomvonala volt ez, melyet az új korban helyeztek át a mai helyére. Itt áll a település legidősebb hídja.
Építésének ideje nem ismert, de technikai megoldásai alapján 18. vagy 19. századi lehet.

A tört kőből épült híd egynyílású. Derék boltívének fesztávolsága mintegy 7 méter. Ehhez mindkét hídfőben 2-2- tölcséresen szűkülő pofafal tartozik, ami a partot biztosítja a víz pusztítása ellen. A közúti forgalomra szánt híd járófelületét két oldalt falazott parapet, "mellvédfal határolja. A híd teljes egészében eredeti állapotában van, kivéve a két mellvédfalat, melyet eredeti helyén újjáépítettek, mindenféle vegyes kőanyag felhasználásával.

A leíráshoz felhasználtuk Peter Paulík: Mosti na území Slovenska. (Bratislava, 2014.) c. munkáját. A képek szintén e kötetből származnak.