Kőhíd

Forrás: Zuzana Grúňová / wikimedia commons
A település mai neve: Dravce
A település magyar neve: Szepesdaróc
A település német neve: Drautz
Cím: A falu főutcáján, a központi útkereszteződésnél
Egyéb adat:
Rövid leírás: A középkori Szepesség egyik fontos országútjának Lőcse és Poprád közti szakasza keresztülvezetett Szepesdaróc községen. (Ma már a főút elkerüli a falut.) Az eredeti nyomvonalú út nem messze a község központját jelentő plébániatemplomtól, egy nagy útkanyarulatban keresztez egy keskeny patakot, melyen egy látszólag jelentéktelen híd ível át. Egyes történeti adatok szerint viszont lehetséges, hogy ez a tört kőből épült, egynyílású, keskeny híd már a 13. században fennállott. Ez éppenséggel lehetséges is lenne, hiszen maga a község is feltételezhetően e században keletkezett: az első írott források is ekkor jelennek meg Szepesdarócról.

Sokkal valószínűbb viszont, hogy a híd késő gótikus és a 15. században épülhetett. Ez a gyakrabban elfogadott keltezés, leginkább a híd nyílásának csúcsíves kialakításán alapul. Kora miatt ma így is, mint "Szlovákia legrégebbi hídja" szerepel az útikönyvekben. Bármelyik keltezés is a helyes, ma alighanem ez az építmény Hazánk legidősebb, még használatban lévő hídja és mint ilyen, fontos közlekedéstörténeti emlék.

Mindazonáltal létezésének évszázadai alatt láthatóan többször átépítették, így ma már talán lehetetlen is meghatározni annak eredeti szerkezetét és képét. Leginkább ennek a mai útviszonyoknak, két sávos közlekedésnek is megfelelő szélessége az elgondolkodtató.

A leíráshoz felhasználtuk Peter Paulík: Mosti na území Slovenska. (Bratislava, 2014.) c. munkáját.
Adatlapot készítette: szépmíves