Kőhíd

Ország: Szlovákia
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 3
A település mai neve: Hnilec
A település magyar neve: Nyilas
Cím: A falu főutcáján
Egyéb adat:
Rövid leírás: A Szepes-Gömöri Érchegység völgyében, a Gölnic folyó mellett megbújó Nyilas falu Árpád-kori eredetű. Gazdagságát a környéken fellelt réz-, majd vasérc lelőhelyeknek köszönhette. Számos fémfeldolgozást szolgáló műhely, kohó, hámor is épült a területén.

A falu főutcájának déli részén, egy azt keresztező patak fölött épült a település legrégebbi, máig álló kőhídja. Tört kőből emelték. Kora ismeretlen, talán 18. századi. Egyetlen, boltozott nyílásának szélessége 3 m. A nyílást két oldalon széles szárnyfalak keretezik, amelyek tartják a töltés földjét, nagy vízkor pedig védik is azt. A falak némileg a híd járófelülete fölé is emelkednek. A csapadékvíz elvezetése érdekében a falakon áttöréseket is találunk.

A leíráshoz felhasználtuk Peter Paulík: Mosti na území Slovenska. (Bratislava, 2014.) c. munkáját.
Adatlapot készítette: szépmíves