Kőhíd

Híd
A falu központjában, a fő utcán (Slovenského raja utca)
Rövid leírás:
Létánfalva középkori eredetű település. Korai történetének legfontosabb eseménye a karthauzi szerzetesek megtelepedése volt a falu határában. Kolostoruk minden lakott helytől távol, a korábban Felvidéki Paradicsomnak, a trianoni impériumváltozást követően Szlovák Paradicsomnak nevezett hegycsoport egy lapos platóján épült fel. Jakab szepesi püspöktől a szerzetesek létánfalvi birtokokat is kaptak, amely segítségével biztosíthatták a kolostor fenntartásának forrásait.

A karthauzi szerzetesek voltak az első környékbeli hidak építtetői is. Hidat emeltek a Hernád folyó és több kisebb környékbeli patak fölé is. A településen és környékén ma található kőhidak minden bizonnyal e középkori építmények utódai, természetesen számos későbbi javítással, kiegészítéssel.

Egy a falut átszelő patak fölött egyszerű, egy nyílású közúti híd áll. Tört kőből emelték. Egyetlen, tisztán kőből megépített boltívének nyílása: 6,2 méter. Maga a híd több, mint 20 méter hosszúságú. A hídon átfutó közutat két oldalt alacsony, szintén tört kőből emelt korlát kíséri. A hídon számos utólagos, különféle kőanyag felhasználásával végzett javítás nyomai láthatóak. Több közülük egészen modern kori.

A leírás adatainak és képének forrása:
Peter Paulík: Mosty na území Slovenska című könyve.