Kőhíd

Forrás: Peter Paulík könyve
A település mai neve: Gerlachov
A település magyar neve: Gerlachfalva
A település német neve: Gerlsdorf
Cím: A falun keresztülfolyó patak fölött a Hlavná (Fő) és Mlynská (Malom) utcák között
Egyéb adat:
Rövid leírás: A középkori eredetű falu minden bizonnyal a 14. században települt meg a Magas-Tátra alján. Egykori hatalmas határához tartozott a hegység jelentős része, így a történelmi Magyarország legmagasabb hegycsúcsának számító Gerlachfalvi-csúcs is.

A település központján keresztülfolyó friss, hegyi patakon ma több átkelő is van. Legrégebbi a mai Hlavná (Fő utca) és Mlynská (Malom utca) közötti, közúti közlekedésre már nem használt kőhíd. A tört kőből épült, vakolt műtárgy egynyílású ívének fesztávolsága 3,15 méter. Ma burkolatlan járófelülete a két part felől tölcséresen szűkül, a hídra vezető töltést két oldalon rézsűs pofafalak támasztják. Tömör kő mellvédjének oldalában, egykor talán építési feliratnak, táblának helyet adó bemélyedésben építésének (1865) és rekonstrukciójának (1943) évszáma olvasható a vakolatba bekarcolva.

A leíráshoz felhasználtuk Peter Paulík: Mosti na území Slovenska. (Bratislava, 2014.) c. munkáját.
Adatlapot készítette: szépmíves