Klopacska

Ipari objektum
A fő tér keleti oldalán
Rövid leírás:
A hegyvidéki községnek gazdag bányászati múltja van. Minden bizonnyal már az őskorban is folyt itt kitermelés. Az Árpád-korban királyi telepítésként német bányászok érkeztek ide és modern módszerek segítségével folytatták a bányászatot. A környékén főleg rézércet bányásztak, melyet egész Európába szállítottak.

A település számos máig is fennálló, a bányászattal kapcsolatos műemlékkel rendelkezik. Ezek közé tartoznak a népi bányászházak (pl a bányafelügyelő-helyettes háza), az aknagépházak, az egykori bányagondnokság épülete, a bányamérők épülete, il. a Klopacska. Az egykori úrvölgyi bányákra az egykor 42 km hosszat is elérő (!) régi vízvezeték, a tárnák, valamint a hatalmas meddőhányók emlékeztetnek, melyekről szép kilátás nyílik a környező festői tájra.

A településközpont egyik nevezetes épülete a Klopacska. A téglalap alaprajzú, egy emeletes, manzárdtetős, zsindellyel fedett ház az 1500-as évek első felében épült. Kezdetben a bányákat irányító tisztviselők, hivatalnokok dolgoztak benne és itt tárolták a bányák hivatalos iratait, térképeit is. A ház tetőgerincéből ma is kiemelkedő fa toronyban kapott helyet a klopacska (magyarul kb. : kopogtató) ami egy kereplőszerű, nagy hangot kiadni képes szerkezet volt. Ez jelezte a bányászok számára a műszak kezdetét és végét több száz éven keresztül - egészen 1910-ig.

A műemlék épületet 1998-ban teljesen felújították. Ma panzió, étterem és a település történetét bemutató kis kiállítás működik benne.

(A leíráshoz felhasználtuk a www.vaskultura.hu honlap információit és fényképét. A lehetőségért itt is köszönetet mondunk.)

Felújított állapotú.