Klopacska

Az egykori mázsaház. Forrás: Ondrej Šintai / Panoramio

Forrás: Branislav Turčina / Panoramio

Forrás: lorenzlubos / Panoramio
Ipari objektum
Cím:
Külterületen, a várostól keletre, a Hybbére vezető országút déli oldala mellett. A helyet Hradocká Mašának is nevezik.
Rövid leírás:
1792-ben Hibbe liptói község lakói az újvári uraságtól kutatási jogot kaptak, melynek birtokában a Liptóújvár (Liptovský Hrádok) és Királylehota (Kráľová Lehota) között fekvő „Podjaková” területen rézérc feldolgozására kohót állítottak fel. A napóleoni háborúk idején egy puskákat, pisztolyokat és karabélyokat gyártó fegyvergyár működött itt, melynek alapanyagát az 1808-ban épült, a környékbeli vasércbányák érceit hasznosító nagyolvasztó szolgáltatta. A nyersvasat a szomszédos települések hámoraiban dolgozták fel. Az 1850-es években Albrecht főherceg bérelte az üzemet, aki új nagyolvasztót is építtetett. Az 1860-as évek válsága miatt hanyatló gyárat a kiegyezés után állították le.

Az egykori vasgyár épületei közül a munkaidő kezdetét és végét jelző klopacska (tulajdonképp egy négyzetes alaprajzú, barokk, zsindelyes hagymasisakkal koronázott torony) és a mázsáló ház maradt fönn a 18. század végéről. Ezekben a Liptó bányászatát és kohászatát bemutató kiállítások láthatóak. (A bejutásról a közeli liptóújvári múzeumban - Národopisné múzeum - érdemes előre érdeklődni.)

A leírás a www.vaskultura.hu honlap felhasználásával készült, szíves segítségükért e helyen is köszönetet mondunk.