Kiss Sámuel-féle ház

Lakóépület és üzlet
Ferdinand tér, 1. szám
Rövid leírás:
A 19. század negyvenes éveiben épült egyemeletes épületnek ma már csak a csonka változatát látni a hajdani Bémer téren. Két tengelyét Lévay Zsigmond nagykereskedő bontotta le 1893-ban, amikor a Körös partra néző kétemeles bérházát elkezdte építeni.

Kiss Sámuel háza ma hattengelyes, klasszicista ihletésű. Az emelet egyenes lezárású ablakait diszkrét szemöldökpárkányok díszítik. Az eresz alatt stukkódíszítés fut végig, hogy ellensúlyozza a homlokzat egyszerűségét. A földszintről, a kapu kivételével az eredeti nyílászárók eltűntek, mivel az alsó traktust bolthelyiségeknek alakították ki.
Az épület Nagyvárad műemlékövezetének része, de műemléki besorolása nincs. Hasonló stílusú, klasszicista szomszédjaival azonban értékes részét képezik Várad-Olaszi leghangulatosabb terének, a Bémer térnek.

Forrás: Péter I. Zoltán, Nagyvárad 900 éves múltja és épített öröksége, 2005, Bp.